11 Skäl att byta fönster istället för att renovera.

Svea Fönster AB
2 april 2020

11 Skäl till att byta fönster istället för att renovera.

 Argumenten att byta fönster v.s. renovera är och kommer att vara en ständig fråga.
Och argumenten FÖR att byta kommer alltid vara fler än att renovera. Faktum är att det finns fler argument för attbyta fönster än tvärtom. Till exempel så minskar inte nya fönsters utveckling med tiden. Forskningengör att glas blir mer högeffektiva med åren, och därmed bättre för t ex miljön och plånboken. När man vill hitta argument till varför man ska byta fönster, finns det en rad generella punkter.

1. Underhåll
Ett nytt trä/aluminiumfönster är nästan helt underhållsfritt. Du slipper helt att behöva tänka på omkittning, ommålning, omlistning, ombeslagning de närmaste 70-80 åren.

2. Ständig utveckling
Utvecklingen av glas har varit stor de senaste åren. Dagens energiglas är
betydligt mer effektivare än för 10 år sedan. Detta tillsammans med bättre lister på nyafönster samt konstruktionsförbättringar, bidrar med en lägre månadskostnad (därmed bättre för miljön).

3. Ekonomi 
Uppskattningsvis kostar ett fönsterbyte runt hälften mot vad en renovering kostar.
Ibland mer. Värdet på fastigheten stiger vid ett fönsterbyte.

4. Miljön
Med ett fönsterbyte med dagens energieffektiva fönster, minskar du som sagt utsläppet av värme och därmed också minskat behov av uppvärmning. Energiglasen fungerar på samma sätt med ”insläppet” av värme. Du stoppar ca: 50% av solens energi vid glasen. Därmed behöver man inte använda air-condition i samma utsträckning på sommaren. Allt detta är i slutändan bra mot koldioxidutsläppen.

5. Ljud 
Ett nytt fönster släpper in betydligt mindre ljud, dvs den har en bra ljudreduktion. Detta är inte möjligt att få vid en fönsterrenovering i samma utsträckning, även om man sätter dit en glaskassett på insidan. Det är tjockleken och variationen av glasens uppbyggnad (tillsammans med bra tätningslister) som avgör detta. Det finns till och med en utredning av WHO (World Health Organisation) som menar på att oljudet på natten när man ska sova, kan påverka hälsan om ljud överstiger 40dB.

6. Inomhusklimatet 
Du får det svalare på sommaren och varmare på vintern vid ett fönsterbyte. Energiglasen, att distanslisten på glaskassett görs av kompositmaterial, att lister är täta och effektiva bidrar till detta. Med hjälp av dessa åtgärder minimerar man också kallraset.

7. Valmöjlighet 
Om möjligt kan man även passa på att öka glasstorleken för mer ljusinsläpp.
Man har också chansen att få annan färg, annat glas (t ex solskyddsglas). 

8. Säkerheten 
Något som är på tapeten idag är kraven på både personsäkerhet och möjligheten att göra nya fönster ännu mer säkra mot inbrott. Sedan ett tag tillbaka finns det en lag som alla måste följa när det gäller personsäkert glas.Glas är vasst och kan vara livsfarligt, om man har otur och olyckan är framme. Härdat eller laminerat glas, det finns riktlinjer när och hur det ska användas. Med nya fönster har du även möjlighet att göra integrerade inbrottförebyggande åtgärder. Allt från glas till förstärkta slutbleck, bakkantssäkring och låsbara handtag.

 9. Brand
Med tiden kommer erfarenhet och kunskap. Därför finns det betydligt hårdare och relevanta regler när det gäller brandkrav. Något som är väldigt svårt att möta vid en renovering.

10. Det praktiska 
Om man tittar på själva ingreppen med att byta fönster v.s. renovera. Vid renovering renoverar man antingen på plats eller tar bort fönsterbågen, ersätter med någon slags skiva och tar med till en verkstad för att renovera. Detta tar tid. Du måste ha tillgång eller ha någon form av åverkan en längre tid. I ett fönsterbyte är förmodligen allt klart inom en dag.

11. Övrigt
Det finns finesser med dagens fönster som förenklar användandet. Du kan t ex idag få en konstruktion (Kipp-Dreh) som möjliggör vädring utan risk att det regnar in om man råkar glömma stänga fönstret. På frågan att det påverkar miljön att byta fönster med energiåtgång m.m. ska man ha med sig också att det är en produkt som också sparar energi. Leiab som tillverkar trä/aluminiumfönster uppskattar att dessa håller i ca. 70 – 80 år.
Under den tiden är det troligt att det behövs att göras en mängd renoveringar och detta tar tid, kostar pengar och påverkar miljön.

Om man vill ta renoveringens parti och titta på dess fördelar, så är det största argumentet ”Nostalgi”.
Mot den punkten kan man inte vinna eller vara bättre på. Man kan också tänka sig att man inte kan
få med unika detaljer som finns på befintliga gamla fönster vid ett fönsterbyte. På den punkten kan man inte heller argumentera emot. Däremot kan man på renoveringsargumentet ”miljö”, hitta motargument till varför fönsterbyte är till det bättre eller i alla fall, inte helt fel för miljön.

Några av våra leverantörer som tillverkar trä/aluminiumfönster.

Leiab fönster
SP-Fönster